Трябва ли да заменя акумулаторa на мотоциклета си?

Обикновенно зимните месеци забравяме за съществуването на мотоциклета си и при първите топли пролетни дни често оставаме неприятно изненадани. 

Тук е мястото където ще дадем няколко основни стъпки, с които целим да помогнем вашият мотоциклет да бъде в готовност във всеки един момент от годината. 

Заредената батерия е щастлива батерия

Батериите често се пренебрегват, тъй като мотоциклетите обикновено "просто работят". За съжаление неподдържането на която и да е акумулаторна батерия води до нейното разреждане, сулфатизация и безвъзвратно унищожаване.

Защо батериите се разреждат?

Батериите се разреждат с течение на времето. Разбира се, стартирането на мотоциклета изисква енергия. Искрата, която запалва двигателя идва от електрическата система на мотоциклета. Също така, батериите се разреждат, когато мотоциклетът не работи. Батериите, съхранени в мотоциклет, ще загубят енергия за различни неща, например захранването на часовника, но допълнително губят енергия, докато просто си седят без да се ползват т.е имат собствен саморазряд. Когато батерията "умре" е важно да разберем каква е причината за това. Ето няколко възможни причини:

- Мотоциклетът няма зареждане или то е недостатъчно - задвижването на мотоциклета изисква електрическа енергия. Ако системата за зареждане не работи правилно, мотоциклетът ще изтощи батерията по време на работа. При този вариант двигателят на мотоциклета може да угасне, дори и в движение! За да не се стига до това е добре периодично да се проверява изправността на зарядната система на мотоциклета с мултицет или с тестер за акумулатори. Както при автомобилите, така и при мотоциклетите идеалното зареждане е над 13,80V до 14,40V, всичко останало е или недозареждане или презареждане. При неизправна зарядна система е задължително мото акумулаторът да се зареди със зарядно устройство. Ако след зареждане отново не запали, следователно вече не е годен за употреба. За по-сигурно, можете да се доверите на тест под товар при специалист. Когато купувате нова батерия, предавайте старата си батерия, така че тя да бъде рециклирана и да не бъде замърсявана околната среда.

- Мотоциклетът има утечка на ток - утечка може да се появи по всяко време и по различни причини. Както нивото на зареждане, така и утечката на ток може да измерим с мултицет сами или при специалист.

- Мото акумулаторът е на няколко сезона и вече е изхабен

Как да удължим живота на една акумулаторна батерия?

Редовното използване на мотоциклета осигурява необходимото зареждане към батерията, за да я поддържа здрава. През това време от годината, когато мотоциклетът не е в движение акумулаторната батерия трябва да се съхранява на стайна температура. Необходимо е да се зарежда с подходящо за целта зарядно устройство през 2-3 месеца или да се включи на поддържащо зарядно устройство през периода, в който не се ползва. Ако оставите акумулаторната батерия разредена на минусови температури, тя ще замръзне, което ще доведе до необратимото и унищожаване.

 

 

Магазин/Офис/Сервиз

Гр. София, Бул. „Европа” 130
GSM: 0882 461 850

 

Магазин/Сервиз

Гр. Перник, кв. „Църква”/кв.„Даскалово”/,
ул. „Димитър Благоев” 16
с/у бившия завод „Пектин”.
GSM:0887 278 020; 0887 206 880; 0887 38 58 38

 

Следвайте ни!

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.